nedeľa 7. apríla 2013

NOWA HUTA

Výlet zorganizovaný ESN (krakowska erasmus crew), no dobre bolo. Zima, ale pre Krakow nič nezvyčajné.
Hoci je dnes Nova Huta súčasťou Krakowa, komunisti ju v roku 1949 naplánovali ako samostatne stojace, od nikoho a ničoho závislé experimentálne mestečko. 100 % SORELA (socialistický realizmus) + a ešte aj dnes veľmi živá, atmosféra robotníckej triedy. Nowa Huta sa preslávila vďaka svojmu komplexu tovární na spracovanie železa. Vybudovanie továrenských hál a haly pre 39 tisíc robotníkov, bolo hotové za 6 rokov. Pracovné monštrum / železiarne s rozlohou viac ako 1000 Ha (centrum Krakowa má okolo 21 Ha). Už sa neviem dočkať, keď sa oteplí - vezmeme bicykle a toto miesto poriadne presnoríme.

S ujom veteránom, ktorého sme zastihli na prechádzke.
Naši sprievodcovia..
Hm, divadlo... ale nepamätám ktoré.

Kostol Arka Pana si obyvatelia (áno, tí veriaci, ktorí nenaplnili sen ateistických komunistov), si povolenie pre jeho postavenie nakoniec predsa mierovou cestou vydobyli. Obyvatelia sa začali v čoraz väčších skupinách stretávať za úmyslom svätej omše. Keďže v Nowej Hute nebola okrem vieri v komunizmus povolená žiadna iná viera, kostol si museli veriaci predstavili - bol iba v ich hlavách. Komunisti tak hromadné stretnutia pod holým nebom nemohli nijako potrestať - nemali žiadne dôkazy k predvolaniu, či zatknutiu. Tradícia týchto verejných omší sa zahájila na Vianoce roku 1959, biskupom Karlom Wojtyla, neskorším pápežom Jánom Pavlom II. - poľským národným hrdinom. Monumentálna Arka Pana  bola postavená medzi rokmi 1967-1977 a môže poňať až 6 tisíc ľudí. Podnes je symbolom potlačovanej viery a v 80. rokoch bol hlavným kostolom najväčšej cirkevnej farnosti na svete : ateisticky mienenej Nowej Huty ( viac ako 70 tisíc veriacich). 







 V tomto café Kina SFINKS, sme si pozreli krátky dokument o histórii Nowej Huty.
Restauracja Stylowa... bola jednoznačne štýlova. Mimochodom, večer zahrali aj dedinskí DJs. Ako doma pred 10 rokmi.... Poliaci sa však tejto radôstky na rozdiel od nás, zbavujú len lééľmi ťažko. 
Lenin pripi si.. s nami

V ten piatok bol  aj jeden veľký sviatok - MDŽ. Gratulácie s najkomunistickejším kvetom kvetov... 3 

1 komentár: